Weekanalyse: Kans op nachtvorst


Zaterdag 12 uur
Zaterdag 12 uur, Het laag bij Noorwegen bepaalt dit weekend het weer
De westelijke stroming zit stevig in het zadel en dat betekent in het algemeen wisselvallig weer. Het Azoren hoog strekt zich de komende dagen via Zuid Europa uit tot aan de Zwarte Zee. Noord van dit hoog hebben depressies vrij spel. Soms is zo’n lagedrukgebied iets omvangrijker en is de invloed goed te merken in Flevoland. Bijvoorbeeld komend weekend. Op een ander moment heeft de gordel van hogedruk het voor het zeggen en hebben we meer rust in het weerbeeld zoals op maandag en dinsdag.

Enkele winterse buien op zondag, hagel, natte sneeuw, regen
Het lagedrukgebied dat zaterdag langs de Noorse kust scheert zorgt vanaf zondag voor een stevige noordwestelijke stroming waarin koudere lucht Flevoland kan bereiken. Dat betekent een paar winterse buien op zondag en nachtvorst. Voor de kou uit krijgen we op zaterdag eerst zachte lucht te verwerken. Mogelijk wordt het 9 graden ’s middags maar er zijn wel perioden met regen bij een stevige zuidwestelijke stroming aan de zuidflank van het laag.

Maandag en dinsdag invloed van het hoog

Op maandag en dinsdag is er nog kans op nachtvorst als het in brede opklaringen kan afkoelen. De kans op gladheid komt dan ook weer om de hoek kijken. Vanaf woensdag wordt de stroming meer zuidwestelijk en warmt het weer wat op. Temperaturen stijgen dan richting de 8 of 9 graden. Het weerbeeld wordt dan wel wisselvallig met soms regen.

Ook de langere termijn (tot 2 maart) laat geen winters weer meer zien. Misschien nog een nachtje met vorst maar dat is het dan wel. We moeten ons maar voorzichtig gaan voorbereiden op de lente.

Pluim, ook op lage termijn geen kou van betekenis

Auteur: raymondklaassen

Meteoroloog Ik heb ruim 20 jaar ervaring als meteoroloog en ben momenteel in dienst bij Omroep Flevoland. Ik vind het heerlijk om buiten te zijn in de natuur meestal gewapend met mijn fototoestel.

Plaats een reactie