Geen vliegtuigstrepen maar bootstrepen


GOES 15 satelliet
GOES 15 satelliet
Op de foto van de GOES-15 satelliet die op 21 februari werd gemaakt is een opmerkelijk strepenpatroon te zien. In dit geval zijn het geen vliegtuigstrepen. Nee, hier boven de Stille Oceaan zien we een netwerk van ‘bootstrepen’. Uitlaten van grote oceaanstomers spuwen zeer kleine deeltjes (bv roet) in de atmosfeer die als condensatiekernen dienen. Dit betekent dat kleine druppeltjes zich kunnen vasthechten aan de deeltjes die ook aerosolen worden genoemd. Door het samenklonteren van de kleine druppeltjes ontstaan er grotere druppels en die vormen samen een wolk.

Door de verplaatsing van het schip worden de wolkenstrepen soms wel 1500 kilometer lang. Omdat de atmosfeer vrij rustig was in die periode konden de wolkensporen lang blijven bestaan en ontstaat er een opvallend patroon. Als je een enkel spoor volgt kan je precies zien waar het schip zich bevind. Zoek dan het uiteinde op dat smal is. Daar is de uitlaat. Naarmate het schip zich verder verplaatst waaiert het spoor iets uit waardoor de streep geleidelijk breder wordt.

Condensatiesporen van Oceaanstomers
Condensatiesporen van Oceaanstomers (Foto NOAA). Klik voor vergroting.
Advertentie

Auteur: raymondklaassen

Meteoroloog Ik heb ruim 20 jaar ervaring als meteoroloog en ben momenteel in dienst bij Omroep Flevoland. Ik vind het heerlijk om buiten te zijn in de natuur meestal gewapend met mijn fototoestel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: